2010. augusztus 16., hétfő

Becca Fitzpatrick: Csitt, csitt

A könyv elolvasása után azon gondolkodtam, hogy 4-es vagy 5-ös, végülis a 4-es mellett döntöttem. Jó a történet, tetszett, de az a bizonyos plusz, amire azt tudom mondani, hogy "hű, ez nagyon király volt!", valahogy hiányzott.
Túl nagy elvárásokkal nem indultam neki a történetnek: ifjúsági irodalom, a mostanság menő vámpírok helyett itt bukott angyalok szerepelnek, szerelem és ennyi.
Egy éjszaka alatt elolvastam, mert letenni nem tudtam, annak ellenére, hogy pár dolog zavart a könyvben. (pl. hol a fenében volt Folt az iskolás jelenetben a vége felé?) Aztán lehet, hogy a folytatásban majd ezekre a kérdésekre választ kapunk. Ugyanis 63 nap múlva jelenik meg angolul a Crescendo. És ennek is annyira szép a borítója!


Sokan hasonlították a Twilight-hoz a történetet. Persze-persze, hasonló az alap, itt is tini lány és egy más fiú szerelme bontakozik ki a történetben, a lányt egyedül neveli az egyik szülő (bár Bella anyukája élt), és ott az a bizonyos biológia órás rész is. De állítólag a Hush, hush még azelőtt íródott, hogy a Twilight megjelent volna, így véletlen ez a hasonlóság, változtatni pedig nem akart rajta az írónő. (forrás erről: wikipédia) De más lényegesebb hasonlóságot nem nagyon találtam.

Nora 16 éves, 10. osztályos. Az édesapját megölték, azóta az anyukája sokat dolgozik, sokat van távol otthonról.
A legjobb barátnője és osztálytársnője Vee, és teljesen mások. Mind külsőleg, mind felfogásban, mindenben. Nora visszahúzódóbb, visszafogottabb, Vee amolyan "mindent bele" típus.
Új osztálytárs érkezik, a titokzatos Folt személyében.
Hevesnek, szexinek tartom Folt és Nora kapcsolatát, izgis. Kíváncsi vagyok mit fog az írónő alakítani közöttük. ;o)
Norát követni kezdik, furcsa dolgokat lát, közben Folt titokzatossága is egyre jobban aggasztja, nem is beszélve egy másik szereplőről.
Üldözés, izgalom, "gyilkosságok", szerelem, egy őrült (vagy kettő?), ráadásnak egy kis misztikum a bukott angyal szerepében és kész is a történet.
Ha csak egy szóval jellemezhetném a könyvet, akkor a heves lenne. :o)

Igazából, amikor ifjúsági irodalmat olvasok, próbálom magamat újra kb. 10 évvel megfiatalítani (vagy még többel. khm-khm). Visszaemlékszem, hogy akkor mik történtek velem, látom magamat magam előtt, érzem az akkori érzéseimet. A plátói szerelmet, a félelmet, és az igaz szerelmet. Ezzel az érzéssel olvasom az ilyen könyveket és tetszenek. Biztos vagyok abban, hogy 15-16 évesen még jobban tetszett volna, mint most.

Tartalom: 4
Megjelenés: 2010/2009
Eredeti cím: Hush, hush
Az írónőről: Becca Fitzpatrick 1979-ben született. Ez az első megjelent könyve, és még a megjelenése előtt 13 országban értékesítették a jogokat. forrás: wikipédia

Amúgy Kiss me deadly c.-mel amolyan novellás kötete jelent meg más írókkal együtt, mint ahogy pl. anno a Pokoli báléjszakák Stephanie Meyer "szereplésével". Akinek a munkássága feltűnik ebben a kötetben rajta kívül, az Maggie Stiefvater, akinek a regényét Shiver-Borzongás címmel olvashattuk. forrás: az írónő honlapja

A könyvet köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak!

4 megjegyzés:

  1. Régóta hajtok erre a könyvre, mert eddig jókat olvastam róla és a sztori is érdekesnek ígérkezik. Az sem zavarna ha hasonlítana a Twilight-ra mert nekem az a sztori nagyon bejött :) És tényleg szép a következő kötet borítója ^^

    VálaszTörlés
  2. Kíváncsi leszek, hogy fog neked tetszeni, ha elolvasod egyszer.

    VálaszTörlés
  3. Nálam is vívódás volt a pontozással:) 4 vagy 5? 4,5-lel oldottam meg:D Azért is szeretek könyves blogot olvasni, mert más-más dolgokat látunk meg ugyan abban a könyvben:)

    VálaszTörlés
  4. Igen, ez így van, más-más dolgok maradnak meg bennünk, tartjuk fontosnak.
    Én általában, ha még nem olvastam egy könyvet, csak bele-belepillantok mások bejegyzéseibe, nehogy emiatt összeálljon bennem az egész történet még az olvasása előtt.

    VálaszTörlés