2010. október 8., péntek

Jane Yolen: Csipkerózsa

"Rebecca egész gyermekkorának meghatározó élményei voltak Gemma nagymama meséi Csipkerózsáról. Az amerikai kislány számára egzotikus európai folklórvilág azonban új értelmet nyer, amikor a nagymama halálos ágyán közli vele, hogy ő maga volt Csipkerózsa. Ez a vallomás hosszú útra indítja az immár felnőtt Beccát térben és időben egyaránt, mert csak egy másik földrészen fejtheti meg azt a titkot, amely homályba burkolja családja múltját. Ám Európában a várt csodák helyett a holokauszt nyomasztó emlékeivel kell szembesülnie, és ez a fokról fokra megismert történet, noha bizonyos párhuzamokat mutat a klasszikus mesével, egyre élesebb ellentmondásba kerül a gyermekként oly sokszor hallott "boldogan éltek, míg meg nem haltak" befejezéssel.
Jane Yolen díjnyertes regénye nélkülözhetetlen olvasmánya lehet a felnövekvő új nemzedékeknek, mivel a történelemnek vannak korszakai, amelyeket nem feledhetünk el, nehogy véletlenül megismétlődjenek."



Ilyen különleges hangulatú könyvet én még nem olvastam, mint amilyen a Csipkerózsa volt. Egyszerűen nem akartam a végére érni, szomorú voltam amikor láttam, hogy fogynak a hátralevő oldalak. Azt szerettem volna, bárcsak hosszabb lett volna 187 oldalnál, bárcsak ne lenne vége.
Félek attól, hogy a soraimmal nem fogom tudni kellőképpen visszaadni, mennyire megfogott.
Ne hagyjátok ki ezt a könyvet, olvassátok el!

Ha azt mondom "Csipkerózsika", mi jut eszetekbe? Nagy valószínűséggel a Grimm mese. Amiben a hercegkisasszonyt és a családját megátkozza a gonosz boszorka, és a teljes udvar mély álomba merül, amikor Csipkerózsika megszúrja az ujját. Majd az átok csak akkor tör meg, amikor a herceg megcsókolja, és felébred álmából.
Gondoltatok már arra, hogy az egész mesét át lehetne vinni a valós életbe, a múltba? Pl. a II. vgh. idejére, Csipkerózsika pedig egy zsidó lány lenne. Az egész mese pedig egy metafora.
Jane Yolen ezt hozta össze. Ötvözte a mesét, a történelem egyik rettegett időszakával és valami csodálatosat, megindítót, felejthetetlent alkotott.

Rebecca-nak és 2 nővérének gyermekkorában sokat mesélte a nagymamája Csipkerózsika meséjét. A halálos ágyán a nagymama kijelentette, hogy ő maga volt Csipkerózsika és megeskette Rebeccat, hogy a mese végére jár. A 23 éves lány útnak indul Lengyelországba, kideríteni ki is volt a nagymamája, mi köze lehetett Csipkerózsikához.
És közben a holokauszt emléke kísérteni kezd.


A történet egyik fejezetében a jelenben vagyunk, a másikban a múltban, amikor a nagymama mesél. És ezek így váltakoznak.
Kicsivel a könyv fele után mindez megváltozik amikor egy elbeszélésből felelevenedik a múlt.

Hogy a mesebeli Csipkerózsika volt-e tényleg a nagymama? Vagy más jelentése van a mesének? Olvassátok el! A mesebeli hangulat végig átjárja a könyvet, egyszerűen nem tudod lerakni. És nem fogod tudni megállni, hogy ne olvass Chelmno után. ....

Tartalom: 5
Megjelenés: 2010/1992
Eredeti cím: Briar Rose


Jane Yolen 1939-ben született. Amerikai író és szerkesztő.
Mesék, fantasy és Sci-fi művek, valamit gyerekkönyvek kapcsolódnak a nevéhez.
A Csipkerózsa egy sorozat darabja, amiben más-más írók egy-egy tündérmesét dolgoztak fel.

2 megjegyzés: