2011. február 2., szerda

Jo Frost: Szuperdada- Hogyan hozzuk ki a legjobbat a gyermekeinkből?

Emlékszem, pár évvel ezelőtt, amikor még csak tervbe volt véve, hogy majd egyszer lesz gyerkőcünk és belebotlottunk a boltban magát földhöz vágó gyerekekkel küszködő családokba, akkor mindig összenéztük és biztosan állítottuk, hogy a mi gyerekünk ilyet nem fog csinálni. :o) (Dehogy nem!)
Olyan félidős lehettem, amikor először láttam a Viasat3-on futó Segítség, szülő vagyok! c. műsort, amiben az írónő ad tanácsokat a szülőknek. Szörnyülködve, teljesen ledermedve néztem végig.

Elveim voltak a szülés előtt, majd amikor először megpillantottam a Gyerkőcöt, mint a kártyavár minden összedőlt. Hisz ő az én gyerekem, ő lett az a bizonyos mi gyerekünk. Kaptam a tanácsokat, ne kapd ki azonnal az ágyból, mert elkényezteted; ne aludjon egy szobába veletek, mert nem fogod tudni külön költöztetni és így tovább. Mindig végighallgattam az okosságokat, de éreztem belül, mit kell tennem.
Mint ahogy én se hasonlítok a szomszédomra (max. abban, hogy ő is nő), a gyerekem se hasonlít az ő gyerekére (max. abban, hogy ő is kisember). Nincsenek bevált receptek, de lehetnek bevált támpontok, amiket aztán a szülő a saját életvitelüknek megfelelően átalakít és sikert érhet el velük, csak kitartónak kell lennie.

"A nevelés azt jelenti, hogy meleg szeretettel fordulsz a gyerek felé, ám határozott vagy, amikor arra van szükség."


Nem könyvből nevelünk, de ez nem zárja ki, hogy ne olvassunk gyerekneveléssel foglalkozó könyveket, főleg, ha vannak problémák. Szülőként sokszor elfogultak vagyunk, nem látjuk át hol a baj. Ezek a könyvek rá tudnak mutatni, ha már mindent megpróbáltál, hogy mit tehetsz még, hátha.

Bátran olvassatok ilyen könyveket. Ez nem jelenti azt, hogy olyan módszert alkalmazzatok, ami a ti értékrendszeretekkel nem egyezik, de rávilágíthatnak a problémákra, ötleteket tudnak adni, amiket aztán alkalmazhattok.
Gyermeket nevelni fantasztikus dolog, de ahogy nő, egyre több nehézséggel is találatod szembe magadat (főleg, ha első baba) és bizony előfordulhat, hogy ott fogsz ülni az ágy szélén zokogva, mert te már mindent megpróbáltál, de semmi se használ.

Jo Frost nem gyerekorvos, nem gyerekpszichológus, hanem egy babysitter, sok-sok év tapasztalatával a háta mögött. Figyelte a családokat, többnyire ugyanazok a problémák jönnek elő és ehhez ad nagyon emberi tanácsokat. Nem kínozza a gyereket, nem zokogja álomba magát a kicsi a tanácsai miatt, gyerek és szülő központú. A könyv leginkább a tipegős korosztályra (vagyis a 2-4 évesekre) terjed ki, de érinti a fiatalabb és az idősebb korosztályt is.
Nem lehet felöltöztetni?
Nem akar fürdeni? Vagy épp nem lehet sírás nélkül kivenni a kádból?
Mi a helyzet a szobatisztasággal, hogyan kezdjük el?
Nem akar enni, válogat?
Verekszik a játszótéren?
Nem akar lefeküdni?
Nem akar aludni?
Féltékeny a tesóra?
Nem lehet vásárolni menni vele?
Hisztizik? stb.
Ha ezek a kérdések közül csak eggyel küszködtök, akkor Jo Frost Szuperdada c. könyve nektek szól. Nagyon jól van felépítve, nagyon tetszik, olvassátok el! Segíthet!

Idén a Park Könyvkiadó gondozásában újra megjelent- sokáig nem lehetett kapni-, csapjatok le rá gyorsan. ;o)

Megjelenés: Supernanny, How to Get the Best from Your Children (2005.)/ Szuperdada- Hogyan hozzuk ki a legjobbat gyermekeinkből? (2006. 2011. Park Könyvkiadó)
Oldalszám: 238
Ára: 2.900 Ft
Az írónő oldala.

11 megjegyzés:

  1. Jó könyv lehet, akkor ez az, amiről írtál nekem. Majd válaszolok a mailedre is, puszi :)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk a férjem rögtön megvette amint megjelent. Még a régebbi kiadást:) Gondolhatjátok miért?:))))))

    VálaszTörlés
  3. Volt benne olyan rész aminek hasznát vettük. Nálunk az alvás nagyon nehezen ment.

    VálaszTörlés
  4. Ó, ne is mondd. Az alvás nálunk is nagy probléma volt.

    VálaszTörlés
  5. Ó én erre most rögön lecsapok :-))) Nálunk soha nem volt gond nagyon semmivel, jól szopizó, jól alvó, jól evő, viszonylag normál tempóban fejlődő gyerek.
    Aztán jött a dackorszak a 2. szülinap után.

    A nyugis időszakból igencsak felrázott :-))

    VálaszTörlés
  6. Nehogy már minden tökéletes legyen. ;o) De állítólag majd ez is elmúlik. ;o)

    VálaszTörlés
  7. Én a viasaton néztem régen, akkor volt ami tetszett, és volt ami nagyon nem. Most jó lenne újranézni. Azt hiszem, lenne mit tanulnom.

    VálaszTörlés
  8. :o) Ahogy telik az idő, egyre több szülő érzi így szerintem.

    VálaszTörlés
  9. Lifenetwork -ön újra látható!

    VálaszTörlés