2011. június 1., szerda

Könyvheti programok és újdonságok

A lista nem teljes. (Ennél azért több kiadó, több újdonsággal fogja képviselni magát a programon.) Bővebb információt találhattok a kiadók oldalain, Facebook oldalaikon és a hírleveleikben. Illetve a hivatalos oldalon.


"Egy mesegyűjtő kislány tündérek és manók nyomába szegődik. A várost járva Julijulit és Mackót olyan felnőttekkel hozza össze a véletlen, akikről előbb-utóbb kiderül, hogy különlegesek: remekül beszélik a mackónyelvet, és egy-egy csodálatos történettel gazdagítják a kislány mesekollekcióját. A tündéri Julijulit és a kedves, zsémbes Mackót Agócs Írisz ecsete kelti életre.
„Adva van Tasnádi Emese, mint anyuka, és adva van Julijuli, aki magát nevezi el ilyen kétszerkétszermondósan; aki tündér lesz, ha felnő, aki Mackójával társalog. És Emese felemeli magasra Julijulit, »hogy nagy, hogy óriás legyen«. Beemeli a mesék terébe, hogy azt tegye, ami neki a Nagykönyvben meg van írva.” – Lackfi János
Öt éves kortól ajánljuk."



"Filc, a hétéves zoknimuki családjával, a szöszt és kacatot végtelen mennyiségben fogyasztó apukájával, folyton idegeskedő anyukájával és vidám kistestvérkéivel a mukizugban, vagyis Félix, a tízéves kisfiú szobájának falában élnek. A muki-törvények ugyan szigorúan tiltják az ilyesmit, de Félix, az embergyerek és Filc, a zoknimuki mégis barátságot kötnek egymással. Mókás és nem egyszer veszélyes kalandjaikról a Filc, a zoknimuki című meseregényben már olvashattunk. A Filc és az Öreg Kút titka című kötetben a jó barátok egy bájos mukilány, Biberke megmentésére sietnek. Az árva mukilányt a zoknimuki-család fogadta be otthonába, ám alig telik el egy hét, Biberke az éj leple alatt útnak indul, hogy visszatérhessen titkokkal övezett távoli otthonába. Az út veszélyes és kalandos, és bár a mukilány igen bátor és vakmerő, a kissé mohó és esetlen mukifiú varázserejére és bizonytalannak tűnő, de annál önfeláldozóbb tervére is szükség van ahhoz, hogy a mukilány végre hazatérhessen."



"Itt a nyár, és Claude már megint unatkozik... Egy reggel azonban zseniális ötlete támad: irány a strand! Bepakolja kedvenc bőröndjét, és legjobb barátja, Bolyhos Zokni uraság társaságában elindul a tengerpartra. A kiskutya a városban sem unatkozott, de a fövenyen (és a vízben) még fergetegesebb kalandok várnak rá. Cápák és kalózok rettegjetek, itt jön Claude, a kincsvadász kiskutya!"




Dedikálások:
június 4. 14:00- Frank Júlia
15:00- B. Szabó János
16:00- Lengyel György
június 5. 14:00- Szvoboda Dománszky Gabriella
15:00- Lukácsy András


"Őseinek, az első magyar márványműgyárat létrehozó és évtizedeken át működtető Gerenday családnak állít emléket történetírói, szociográfusi és regényírói eszközökkel az ismert újságíró, Lukácsy András. A szerző – az egykori Magyar Hírlap kiváló újságírója – anyai ágon egy reformkori, 1847-es alapítású vállalat létrehozóinak leszármazottja. A család 250 évre visszamenőleg megőrizte a személyes okmányokat, a családi levelezés majdnem egészét, a cégtörténetre vonatkozó iratokat, számos helytörténeti dokumentumot. A szerző életre kelti a magyar polgárosodás hőskorának emlékezetes alakjait, a nemcsak üzleti haszonra, hanem személyes tisztességre törekvő, a becsületre, a szakmai hírnévre sokat adó személyiségeit a megélt, megtapasztalt családi légkör alapján. A regényszerűen izgalmas, irodalmi értékű családkrónikát sok száz eredeti dokumentum és fénykép illusztrálja."



"Magyar és külföldi szerzők világviszonylatban is egyedülálló tanulmánygyűjteménye különféle korok, országok, földrészek diktatúráinak és a diktatúrák béklyójában működő színházak viszonyáról. Egyedülálló mű a színházi irodalomban, amely adatok és tények impozáns tömegével vizsgálja a diktatúra és a színház birkózását, szűkebben a színház életben maradásért folytatott harcát."




Időpont: május 31. kedd, 19 óra Pixel – A Magvető Kiadó Ünnepi Könyvhétre megjelenő köteteinek hagyományos bemutató estje a Radnóti Színházban
Szereplők: Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Tóth Krisztina, Garaczi László, Kemény István,Varga Mátyás, Babiczky Tibor
Házigazdák: Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója és Sárközy Bence, a Magvető Kiadó főszerkesztője
Közreműködnek: Martin Márta és Szombathy Gyula színművészek, valamint a Tóth Viktor és Weisz Gábor duó
Helyszín: Radnóti Színház (1065 Budapest, Nagymező u. 11.)
Jegyek válthatók a Radnóti Színházban:
Szervezés: VI. Nagymező u. 11. Tel: 322-1071
Pénztár: VI. Nagymező u. 11. Tel: 343-6792; 321-0600/112

Magvető napok a Puskin Moziban (június 3-5.)
Június 3. péntek
19.00 – Puskin, kávézó: Pixel – Tóth Krisztina új novellaregényének bemutatója
A beszélgetés után Tóth Krisztina dedikál.
Moderátor: Pikó András
20.30 – Puskin, Körhinta terem: Szerelemről és más démonokról (rendezte: Hilda Hidalgo), filmvetítés és könyvsorsolás (Gabriel García Márquez kötetei)

Június 4. szombat
16.00 – Puskin, Körhinta terem: Nem vénnek való vidék, filmvetítés és könyvsorsolás (Cormac McCarthy Magyarországon megjelent kötetei)
18.00 – Puskin, díszterem: Kémjelentés – Spiró György új novelláskötetének bemutatója
A szerzővel Sárközy Bence, a Magvető főszerkesztője beszélget.
A beszélgetés után Spiró György dedikál.
20.00 – Puskin, Körhinta terem: Kvartett (rendezte: Vecsernyés János), film

Június 5. vasárnap
15-18.00 – Puskin, kávézó: Szép Versek – Maratoni felolvasás a kötetben megjelent szerzők bevonásával
Közreműködnek: Acsai Roland, Ayhan Gökhan, Babiczky Tibor, Bajtai András, Csobánka Zsuzsa, Deres Kornélia, Dobai Bálint, Fehér Renátó, Géczi János, Gerevich András, Győrffy Ákos, Hartay Csaba, Juhász Ferenc, Kalász Orsolya, Kántor Péter, Karafiáth Orsolya, Kele Fodor Ákos, Kemény Lili, Krusovszky Dénes, László Noémi, Nemes Z. Márió, Payer Imre, Pollágh Péter, Sajó László, Simon Márton, Sopotnik Zoltán, Szabó Marcell, Szálinger Balázs, Szöllősi Mátyás, Takács Zsuzsa, Ughy Szabina, Vörös István és mások
18.30 – Puskin, Körhinta terem: El Kazovszkij felolvasóest
Résztvevők: Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója, Margócsy István irodalomtörténész
Moderátor: Király Levente, a Magvető Kiadó szerkesztője
20.30 – Puskin, Körhinta terem: Koccanás (rendezte: Török Ferenc), film

Dedikálások június 3-6-ig
Június 2. csütörtök
16.30 – Rakovszky Zsuzsa
17.30 – Parti Nagy Lajos

Június 3. péntek
14.00 – Térey János
15.00 – Varga Mátyás
16.00 – Cserna-Szabó András
17.00 – Kemény István, Bartis Attila

Június 4. szombat
11.00 – Győrffy Ákos
12.00 – Takács Zsuzsa, Kántor Péter
13.00 – Garaczi László
14.00 – Babiczky Tibor
15.00 – György Péter
16.00 – Boldizsár Ildikó
17.00 – Parti Nagy Lajos, Závada Pál
18.00 – Esterházy Péter

Június 5. vasárnap
11.00 – Darvasi László
12.00 – Dragomán György, Szabó T. Anna
13.00 – Varró Dániel
14.00 – Nádasdy Ádám
15.00 – Tóth Krisztina
16.00 – Grecsó Krisztián
17.00 – Spiró György
18.00 – Bodor Ádám, Krasznahorkai László


"Sándor gróf – ennek a rendkívüli érzékenységből, szeretetéhségből és Istent kísértő fájdalomból szőtt regénynek a főhőse. Sándorként éli az életét, lányokkal, nőkkel folytatott perzselő szerelmekben, és tragédiája, hogy a világ kegyetlen tükrében kénytelen újra és újra megpillantani valódi énjét: Saroltát, akinek őt a természet szánta – és talán csak a monogramja az, amelyben ez az őrjítő ellentét összebékíthető. A történet jelene az 1889 és 1901 közti időszak. V. S. „lelepleződése” után keletkező börtönnaplója, versei, feleségéhez írt kétségbeesett levelei, életének históriája és az őt vizsgáló orvos jelentései letehetetlen regénnyé fűződve mesélik el egy XIX. századi romantikus lélek hányattatott sorsát. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, majd a kiegyezés utáni vágyak, csalódások és mitikussá álmodott emlékek és remények, az eltűnő-félben lévő nemesi és a fénykorát élő színházi világ, valamint a pezsgő kulturális élet a történet háttere. A világban a tudomány és a technika, a filozófia és a teológia forradalma zajlik, az emberben a hús és a lélek kémiája és biológiája csap össze a társadalmi megítéléssel. Érezhet-e, élhet-e férfiként az, aki nőnek született? Szerethet-e nőket úgy, hogy teljessé váljanak a szerelemben? Rakovszky Zsuzsa érzékeny időutazásra hív és a szerelem nyelvén kalauzolja olvasóját Vay Sarolta/Sándor történelmünkre örökített sorsának kényes kérdéseihez."



"Nehéz műfaj a novella: egy-két oldalon teljes világot ábrázolni, a bonyolult emberi viszonyokat tömören leírni, az olvasó érzelmeire erősen hatni, s ehhez egyszerűen, képszerűen és drámaian fogalmazni. Nincs két egyforma novella, mindegyiknek saját szabályai vannak akkor is, ha a szerző történetesen azonos; minden egyes novellát addig kell kalapálni, amíg korábban nem sejtett törvényei napvilágra jönnek. A novella legyen igaz is, legyen mese is: essen egybe az olvasó tapasztalataival, de legyen csábítóan különös a formája, a cselekménye pedig – bármennyire rövid is – fordulatos. Legyen megjegyezhető a történet, mint egy-egy pontos verssor, és toluljon fel az olvasó emlékeiből, ha kilátástalan helyzetbe kerül. Nehéz műfaj, ezért is próbálkozik vele az ember újra meg újra. Nagy írók sokszor segítettek rajtam: magányomat és tanácstalanságomat enyhítette, amikor váratlanul felmerült bennem egy-egy rég olvasott, egykor talán csak félig értett novella látomása, és a szerzővel lelki közösségbe kerülvén beláttam, hogy más is megélte már ugyanezt."



"Napjaink egyik legolvasottabb írónőjének új könyvében az egymásra épülő fejezetek önálló pixelkockákként működnek: önmagukban is egész, egyedi színű, izgalmas fejezetek, de ha észrevesszük közöttük a kapcsolatok összetett rendszerét, valami új és lenyűgöző, nagy történetté állnak össze. Állandó közelítés és távolítás, kicsinyítés és nagyítás váltakozása rajzolja meg szemünk előtt ezt a sajátos és nagyon is élő szövegtestet."



Dedikálások június 2-5-ig
Június 4. szombat
16.00 – Pataki Éva
17.00 – Szlankó Bálint

Június 5. vasárnap
16.00 – Törőcsik József


"Michelangelo Merisinek vagy Amerighinek – akit Caravaggio néven ismert meg a világ – kalandos élettörténetét meséli el Passuth ebben a késői regényében. Legfőképp a 16–17. század fordulóján élt festő személyisége, természetének kettőssége érdekelte az írót, aki a korabeli Itálián és Máltán kalauzolja végig olvasóját, megismerteti az ispotályos lovagrend belső életével, és megkísérli megválaszolni a kérdést, hogy kortársai miért tekintettek oly gyanakvón a mára vitathatatlanul elismert festőóriásra."



"Légiforgalmi irányítók: ők azok a férfiak és nők, akik minden idegszálukat megfeszítve, hatalmas nyomásnak és stressznek kitéve vezérlik a földről a több száz tonnás repülőgépeket. Munkájuk sikerén nap mint nap, ezrek élete múlik. A kötetben a magyar légiforgalmi irányítók egyik nagy öregje, Törőcsik József mesél nem kevés humorral a szakma kulisszatitkairól, a kiképzés hol fárasztó, hol összekovácsoló mindennapjairól, a sikerekről és azokról a pillanatnyi malőrökről is, amelyek akár végzetes katasztrófához is vezethettek volna. Megtudjuk, hogy a szocialista katonai vezetés olykor hajmeresztő helyzetekbe sodorta a magyar légiforgalmi irányítókat, és fény derül arra is, amit repülős körökben már régóta rebesgetnek: hogy mi okozhatta a Malév 1975-ös ferihegyi katasztrófáját…"



"A nyugalmazott kisvárosi építészmérnök, Tornyai István 72 éves, jó egészségnek örvendő özvegyember éppen házasodni készül. Ám hirtelen agyvérzést kap, és egy kórházi ágyon találja magát, bénán, némán, magatehetetlenül. Lassan felgyógyul, és elhagyja a kórházat, hogy Anna lányáékhoz költözzön. Hamarosan kiderül, hogy Ármin, a legszeretettebb unoka drogozik, sőt nemcsak fogyasztja, de árulja is a kábítószert, és előzetes letartóztatásba helyezik.
Úgy tűnik, egyedül a beteg nagypapának nyílik meg a fiú, aki végül gyermekei ellenkezését félresöpörve megteszi azt, amire a család nem képes: nagyvonalú és hősies gesztussal unokája megmentésére siet. De miképp tudná a kamasz fiú meghálálni a nagypapa önfeláldozását, és vajon az idős ember nélkül hogyan tudja életét folytatni a család?"


Június 4-én dedikál:
11:00- Steven Saylor
16:00- Izing Róbert
18:00- Baráth Katalin



"1946 emlékezetesen forró nyarán véres merényletet követnek el a Teréz körúton, a rendőrség a Vörös Hadsereg segítségével, nagy erőkkel nyomozni kezd. Gordon Zsigmond közelről igyekszik követni az eseményeket, ez azonban nehezebb, mint gondolta volna. Mintha valaki mindig előtte járna egy lépéssel: halottak bukkannak fel körülötte, élők tűnnek el, miközben a rendőrség egyre-másra tartóztatja le Budapest legismertebb bűnözőit, akik ahányfélék, annyiféle bűnért felelnek, mégis van egy közös vonásuk: bűnös módon szerzett pénzük szőrén-szálán eltűnt. Gordon az eltűnt pénzek nyomába indul, nyomozásában pedig egy fiatal amerikai katona szegődik társául."



"A fekete zongora hatalmas sikere után nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy Baráth Katalin elkészült a folytatással. A türkizkék hegedűben David Veron a Nő című feminista lap munkatársaként egy eltűnt kisfiú után nyomoz hű segítőivel. A gyanú egy ördögi alakra terelődik, aki vallásos lózungokkal - és persze sármos külsejével - vonzza magához a gyermek után áhítozó nőket. Balatonfüreden keresztül egészen Abbáziáig követik őt szereplőink, ott viszont olyan titkos üzelmekre bukkannak, amelyek az egész Osztrák-Magyar Monarchia jövőjére katasztrofális és végzetes következményekkel járhatnak. A regény ismét egy felejthetetlen kirándulás a Monarchia korába a szerzőtől megszokott élvezetes stílusban, fergeteges humorral és felejthetetlen szereplőkkel."



"Steven Saylor az új regényével óriási feladatot tűzött ki maga elé: túlszárnyalni a kirobbanó sikert aratott Rómát. A szerző maradéktalanul teljesítette a célt, és olyat alkotott, amely minden olvasónak egyszeri és feledhetetlen élményt fog nyújtani. A Birodalomban öt generáción keresztül követhetjük az arisztokrata Pinarius család sorsát, Augustus uralkodásától a Római Birodalom fénykoráig. A família tagjai tanúi lesznek Tiberius fondorlatainak, Caligula őrületének, Nero hanyatlásának, valamint annak, amint Domitianus gyilkos üldözési mániája előkészíti a terepet a Traianus- és Hadrianus-féle aranykor számára. Átélhetjük a Kr. u. 64-es év nagy tűzvészét, Nero keresztényüldözését és a Colosseum megnyitását kísérő döbbenetes bemutatókat."

Dedikálások:
június 3-án
16:00- Spirit Bliss

június 4-én
11:00- Böszörményi Gyula
13:00- Spirit Bliss
18:00- Szurovecz Kitti

június 5-én
11:00- Benina
13:00- Szurovecz Kitti
15:00- Bosnyák Viktória

Megjelenések:

Scott Westerfeld – Különlegesek
Barney Stinson – Tutikalauz Tesóknak
Bosnyák Viktória – Mantyusok 2. Ki van a zsebemben?
Andrew Fusek Peters – Deszkás detektívek – Védőháló nélkül
Andrew Fusek Peters – Deszkás detektívek 2: Nem mind gyémánt, ami fénylik
Terri Farley – Vágtázó fantom 3: Sötét napfény
Bruce Coville – Az igazmondó koponya
Elizabeth Chadwick - A legnagyobb lovag (kemény + puha)
Sebastian Fitzek - Ámokjáték - túszdráma egyenes adásban
Libba Bray - Az az édes, távoli harang
Cally Taylor - A mennyország várhat (kemény+puha)
Kelley Armstrong - Sötét erő trilógia 1: A szellemidéző (k+p)
Jessica Day George - Éjféli bál (k+p)
Lisa Jane Smith - Vámpírnaplók 7. A visszatérés: Éjfél (k+p)
Alyson Noel - Dark Flame: Sötét láng
Lauren Kate - Kitaszítva (k+p)
Alyson Noel - Lúzerek és bálkirálynők (k+p)
Ellen Schreiber - Vámpírcsókok (k+p)
Laini Taylor - Csókra várva (k+p)
Delphine de Vigan - No és én (k+p)
Emily Brontë - Üvöltő szelek
Stephenie Meyer - Eclipse zsebkönyv
Claudia Gray - Az életen is túl

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése