2011. július 3., vasárnap

Szalai Vivien: Hamis gyönyör

Mikor legelőször bukkantam a könyvre hónapokkal ezelőtt, mosolyogva nyugtáztam a Luxusnyalánkság után, hogy íme, itt a magyar verzió. Megfordult a fejemben, hogy igazán a téma kis hazánkban már lefutott, hisz Havas Henrik 2007-ben már meglovagolta ezt nagy sikerrel a Méhkirálynő c. könyvével és Szalai Vivien ezzel a témával csak az akkori sikert akarta magáénak tudni. Végülis sikerült neki, hisz az Alexandra oldalán hosszú hónapokig az eladási listák élén állt, de vajon miért?
Teljesen nyilvánvaló, hogy a botrányszag miatt nagyon sokan lettek kíváncsiak a könyvére. (Én is? Igen, én is.) Bár az ember magában lenézi a luxusprostituáltakat (mint ahogy pl. a bulvársajtót is, de mégis jobban fogynak az ilyen újságok, mint mások), de valahogy mégis vonzza az a világ, amiben élnek, olvasni akar róla. Meg is van a siker titka:
botrányszagú történet + elvileg igaz történet= győzelem!

Valós történet? Valós szereplő? Mosolyogva olvastam az egyik fórumon a feltételezéseket, hogy ki lehet a valóságban Szofi. Én hajlok rá, hogy ez a történet 99%-ban kitalált. Legalább Havas Henriknél Anna felvállalta. ... A továbbiakban el is siklok afelett, hogy Szofi valós személy-e, a története megtörtént-e, csak úgy nézek a regényre, mint egy történetre és kész.

Már az első oldalak után tépi kezdtem a hajamat, "Ilyen nincs!" Eddig akárhány ilyen történetet olvastam, mindegyik prostituált azt állította magáról, hogy ő rettentően okos, művelt és ezt is szeretik bennük a férfiak, mert velük tudnak beszélgetni. (Szerintem inkább okosan tudnak hallgatni és bólogatni, ez a titok nyitja.) Na kérem, Szofi is így jellemzi magát. A bökkenő csak az, hogy egy okos nő valahogy nem mond olyan sületlenségeket, mint néha ő. Vagy visszatekintve a múltjára, inkább eltitkolná, hogy 16 évesen az első szexuális élménye azért történt meg, mert elvarázsolta a fiú aranyórájának a csillogása. Tiszta szarka-effektus. Arról nem is szólva, hogy 18 évesen ilyen levelet írt az apjának:
"neked bevallom: két éve veszítettem el a szüzességemet. Az a fiú is nagyon szeretett, tőle egy pár finom bőrcipőt kaptam."

Ez ám a szeretet fokmérője egy okos nő szemében! 1 pár bőrcipő, hűűűűűűhaaaa! :oS
Mondjuk tény és való, hogy nem mindegy óránként 250 ezer Ft-ért megy el valakivel, vagy 5000-ért.

Viszont kiakasztott, ahogy lenézte azokat a nőket, akik igába hajtják a fejüket, gyereket szülnek, háztartást vezetnek és szép lassan elhervadnak, ahelyett, hogy megkérnék a pénzüket.
És persze az, aki lenézi őt, az csak féltékeny lehet rá. Igazad van Szofi, hát persze. Irigylem tőled, hogy bármikor szájba vernek, kitépik a hajadat és ezt neked tűrnöd kell, vagy valaki olyan brutálisan elintéz, hogy a kórházban kötsz ki, vagy azt, hogy térdelhetsz rendszeresen idegen pasik előtt a férfivécékben, nézheted a meleg pasik együttléteit és járkálhatsz AIDS tesztre. Irigyellek, hát persze. Mi másra is vágyhatnék, ha nem erre? :oS
Mintha megállt volna a fejlődésben az első szexuális élményénél, vagyis 16 évesen. Ja, és egy 31 éves nőről beszélünk elviekben.
Nem, nem okos egyáltalán. Annak akarja látni magát és ennyi. Amit csinál, jól csinálja. Igaza van, ha már ehhez van kedve, kérje meg az árát ha megérdemli, de nem ettől lesz okos, max. csak rafinált.

A könyv stílusa. Jaj nekem. :oS
Túl egyszerű a nyelvezete, szájbarágós már idegesítően. Konkrétan le van írva, hogy mit kell tudnod, mit gondolj, mintha az olvasó butácska kislány lenne, akit ki kell oktatni. Könyörgöm, nagy eséllyel a könyvet a 20-on, 30-asok olvassák (legalábbis nagyon remélem, hogy főleg fiatal tizenévesek nem, mert a végén még leszűrik belőle, hogy luxusprostinak kell lenni, mert semmi munka sok pénzért) és azért ez a korosztály képben van abban, hogy ki volt Freddie Mercury. Legalábbis remélem.
Szóval a stílus túlontúl egyszerű, egyáltalán nem látom benne, hogy egy újságírónő munkája, akinek azért értenie kell az íráshoz.

Néha már kínomban könnyesre röhögtem magamat, amikor átváltott a történet szappanoperássá. Képzeljetek el az alábbi jelenetet:
"- Most már tudod, hogyan szerezz örömet annak a lánynak, akivel majd igazán megszeretitek egymást. ...
....
- De nekem nem kell más, csak Te. Te vagy számomra a tökéletes nő.
- Én nem lehetek kizárólag egyetlen férfié örökre. Én minden férfié vagyok, de csak egy kis időre.
- De én mindent megadok neked. ..."

Ó, nekem. :oS
Legszívesebben máglyán égettem volna el a cafatokra tépett papírlapokat, viszont magam is megdöbbentem, amikor a végén azt nyugtáztam magamban, hogy "Atyaég! Tudni akarom, hogyan folytatódik ennek a nőnek az élete! Vajon kifog egy gazdag homoszexuális férjet, aki dísznek megveszi maga mellé? Vagy AIDS-ben meghal pár éven belül? Esetleg megtalálja a nagy Ő, szerelembe esik és ő lesz a legpéldásabb, leghűségesebb anya és feleség?" Igazán nevetséges, mert katasztrófa volt a történet, de mégis valami megmagyarázhatatlan oknál fogva (megmagyarázhatatlan? Ó nem. Az emberi kíváncsiságra épít. És nyert nálam.) érdekel a folytatása. Ki érti ezt? :oS

Na de akkor a történetről.
Szofi 31 éves, nagy eséllyel rettentően szexi nő, aki mellesleg luxusprostituált. Vagyis 250 ezer Ft-ot kér egy egyetlen óráért. Ezért pénzért viszont lényegében mindent bevállal. Gazdag üzletemberek, producerek, sportolók, stb. bérlik ki őt és kényük kedvük szerint élvezetüket lelik benne.
Szofi belülről teljesen kiégett már, igazán undorodik magától, de a pénz gondolata mindig elvarázsolja és csak azt tartja az aktus közben a szeme előtt, hogy mire fogja költeni.
Luxuskörülmények között él, szereti a drágaságot, lemondani se tudna róla, egyszerűen pénz függő, bármire képes érte. Még arra is, hogy Dubaiba utazzon és ott megtapasztalja milyen is az igazán durva aktus.
És akkor ne hagyjuk ki a szerelmet sem (?), mert bekopogtat hozzá egy nős férfi személyében. ...


Dubai része kimondottan érdekes volt, olvastam volna erről többet is, nem csak pár oldalt. És amennyire nem érdekelt Szofi valós személye (szerintem nagy eséllyel kitalált karakter), annál jobban érdekelt, elgondolkodtam, vajon kik lehetnek azok a modellek, szépségkirálynők, stb., akik itthonról még ha titkolva is, de bizony azért mennek Dubaiba, hogy gyorsan nem kevés összeget keressenek a testükkel.

És a folytatás miről szól? Íme:
"A nő a legkeresettebb magyar luxusprostituált. A férfi budai milliárdos, a leggazdagabb üzletemberek egyike. Túlfűtött, durva szenvedélyen alapuló viszonyuk során elmerülnek a legmélyebb perverzióban, s közben a nő megjárja a poklok poklát...
A Hamis gyönyörben megismert Szofi igaz története révén bepillantást nyerünk a hazai felső tízezer és a politikai elit eltitkolt, mocskos világába, Tel-Aviv luxusszállodáiba vagy éppen a Párizsban magyar szexrabszolgákat tartó szaúdi herceg hálószobájába. Az utazás végén ugyanúgy levonhatjuk a tanulságot, mint Szofi: az életben mindennek ára van, s mindenért meg kell fizetnünk. Szofi sorsa szorosan összefonódik más prostituáltakéval és szexrabszolgákéval, és egy nőével, akit vele szemben örök piedesztálra emel a társadalom: a feleséggel. ..."


Megjelenés: Hamis gyönyör- Egy luxusprostituált vallomásai (2010. Art Nouveau Kiadó)
Oldalszám: 222
Ára: 2699

6 megjegyzés:

  1. Közben rájöttem, hogy a folytatásból olvastam részletet :$, de annyi elég is volt.
    Ez tényleg olyan, mint egy szappanopera, csak 18-as karikával.
    Jaj, hogy ő milyen okos és művelt. Ha az lenne, akkor nem luxusprostinak, hanem hetérának hívná magát :P.
    Tényleg van miért irigyelné őket, mindenki ilyen élet(???)re vágyik, persze.

    VálaszTörlés
  2. @Andiamo: Egyszer hasonlította magát a hetérákhoz, de vicces az egész. Biztos vannak olyan luxusprostituáltak, akik amolyan modern kori hetérák, de a főszereplő tuti nem róluk lett mintázva.

    VálaszTörlés
  3. Elolvasnám én is szívesen, már csak azért is, hogy jókat nevessek rajta. De sajnálom rá az időt!:)

    VálaszTörlés
  4. @Szilvamag: Ó, pedig ha még meg lenne (de gyorsan túladtam rajta), szívesen kölcsön adtam volna. :oP

    VálaszTörlés
  5. érdekesnek tűnik a könyv a leírás alapján, szívesen elolvasnám :)

    VálaszTörlés
  6. @Nordsmetal: Sokan voltak kíváncsiak a második részre is, sokáig vezette az Alexandra sikerlistáját. Szerintem még mindig fent van valamelyik kategóriában a TOP10-ben. :o)

    VálaszTörlés