2012. július 29., vasárnap

Heti összefoglaló (7.)

Amikről a héten írtam:


Elkezdődött a hét:

Musing Mondays- Kérdezz! Felelek! (16.)

Mi is az a "Musing Mondays"?: ez az esemény a Should Be Reading blogról indult. Lényege az, hogy minden Hétfőn a blog írója -MizB- feltesz egy kérdést, amire aztán válaszolhatsz a blogodban, majd pedig a linkeled a bejegyzésedet az adott bejegyzéséhez.
Olvasol magazinokat? Ha igen, akkor miket? Ha nem, akkor miért nem?
Hű, most nagyon unalmas leszek. :o) Gyerekkoromban odáig voltam a Buci Maciért (nem röhögni!), majd a Mini Rébuszért. Tizenévesen pedig maximálisan IM lázban égtem, alig vártam, hogy minden hónapban megjelenjen az új szám. Nagyon szerettem az olvasói leveles rovatokat. Aztán olyan 17 évesen már nem nagyon "remegtem" érte, jöttek az otthonberendezési magazinok, érettségi után meg egy időre rákattantam a HVG-re. Aztán erről is leszoktam. Pocakosan jöttek a babás magazinok, ezek meg is maradtak Gyerkőc pár hónapos koráig, majd újdonságot már nem tudtak mondani, lekerültek a terítékről. Jó ideje már csak egyetlen újságot veszek, az is receptes, méghozzá a Küldd el a recepted! és ennyi.

Top10 Tuesday- Leg-leg-leg (14.)

Mi is az a Top10 Tuesday?: a kitalálója The Broke and the Bookish blog, a lényege pedig az, hogy minden Kedden, megadott kritérium szerint egy Top10-es listát kell összeállítani. Majd a közzé tett bejegyzésedet linkelni az ötletet adó blog aktuális bejegyzéséhez. 

Lehet, hogy a náthától, lehet, hogy csúnya és esős reggel van, én meg még kómás vagyok vagy csak alapjáraton, de totál nem forog az agyam, nem jut eszembe 10 olyan könyv, aminek a helyszíne hű de élénken élne bennem a mai napig.
Ami eszembe jutott, az
  1. Margaret Mitchell: Elfújta a szél
  2. J. K. Rowling: Harry Potter sorozata
  3. Suzanne Collins: Az Éhezők Viadala
és innentől kezdve rövidzárlat.

És folytatódott:

Egész héten nátháztam, majd végigfertőztem az egész családot, szóval nagyon izgalmasan telt a hetünk. :oS
De azért Gyerkőcömet életében először elvittük a Tropicariumba. Kár, hogy nem tudtam megörökíteni az arcát, amikor meglátta, hogy a feje fölött egy cápa úszik el. :o)

Amit olvastam:

Még a nyaralásból maradt vissza, így a héten Van valaki odaát?-ot olvastam, sőt még olvasom is, elég lassan haladok vele. Igazából nincs semmi baj a könyvvel, csak egyrészt most alig látok ki a fejemből a betegségtől, másrészt meg ez a könyv annyira fájdalmas. Arra számítottam, hogy humoros történet lesz, erre meg a szívem szakad meg a főszereplő szenvedésétől.




Milyen jó kis akciót láttam?

Továbbra is Alexandrás akció. Bevallom őszintén, még nem hallottam erről a könyvről, de a fülszövege felkeltette az érdeklődésemet.
Eredeti ára: 3.500 Ft
"A tizennyolc éves moszkvai diáklányt, Nyina Lugovszkaját 1937-ben öt év kényszermunkára ítélték, melyet egy kolimai börtönlágerben kellett letöltenie. "Bűne" mindössze annyi volt, hogy apja egykor a szociálforradalmár (eszer) pártban tevékenykedett, majd a NEP idején sikeres magánvállalkozást, pékséget hozott létre, ahol több száz embernek adott munkát (s mindez elég volt hozzá, hogy száműzzék Moszkvából). Maga Nyina pedig 1932-től, tizenhárom éves korától kezdve naplót vezetett, amelyben kamaszkori vívódásai, iskolai kalandjai, első romantikus vonzódásai mellett leírta véleményét a bolsevik rendszerről is, amellyel szemben "iszonyatos haragot" érzett, mert elvette tőle az apját.
Nyinát "Sztálin elleni terrorista akció szándékával" vádolták, s ő mindent "bevallott". "Azt terveztem, hogy a Kreml kapujában várok majd arra, hogy Sztálin kijöjjön, és akkor lelövöm" - olvasható a kihallgatási jegyzőkönyvben, s ennek alapján Lugovszkaját sokáig nem is rehabilitálták. Az ötvenes években, a hruscsovi "olvadás" idején senki sem kérdezte meg tőle, hogy milyen kínzásoknak volt kitéve a két hónapon át tartó vizsgálat alatt.
Nyina sorsa akár tipikusnak is mondható: egyike csupán a sztálini rendszer sok millió ártatlan áldozatának - a különlegessége csupán annyi, hogy az NKVD aktái között megőrződött a naplója. Egy koraérett, depresszióra és önmarcangolásra hajlamos, igazi írói tehetséggel rendelkező lány titkos gondolatai, aki egy pillanatig sem hitt a propagandának: Sztálint gazembernek, a kommunistákat az orosz szabadság eltipróinak tartotta."
Alexandra akció- 1.050 Ft

Egy kis blogstatisztika:

  • A legolvasottabb bejegyzés a héten a Büszkeség és balítélet- film volt, de szorosan a nyomában haladt az Angyalkard is.
  • Érdekes keresőkifejezés nem volt, a legtöbben Leiner Laurára kerestek rá ezen a héten is.

És mik a tervek jövő hétre?

Remélem, hogy befejezem a Van valaki odaát?-ot és végre fogok kapni az orrom is levegőt. ;o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése