2012. december 20., csütörtök

Sara Fawkes: Amit csak ő akar

Eredeti címe: Anything He Wants (2012.)
Kiadta: Hangoskönyv Kiadó (2012.)
Oldalszám: 277
Ára: 3990
Forrás: kiadó
Kategória: erotikus
Korhatár: csak 18 fölött
"Lucy Delacourtnak nem álmai netovábbja a mostani beugró állás, de legalább fizetni tudja a számláit… egyelőre. Napjai fénypontja a reggeli liftezés: sikerül mindig úgy időzítenie, hogy mindennap láthassa a jóképű ismeretlent
De minden megváltozik, amikor egyik reggel az idegen a liftben elcsábítja a meghökkent Lucyt. Rá nem jellemző módon a lány ellenkezés nélkül megadja magát, és még csak nem is sejti, hogy buja kalandja a titokzatos férfival, akinek még a nevét se tudja, érzéki élmények egész sorozatát indítja el és örökre megváltoztatja az életét."




Valószínűleg, ha nem hívják fel külön a figyelmemet erre a könyvre, akkor nagy eséllyel nem került volna a kezeim közé. A borítója és maga a címe is annyira semleges, egyáltalán nem ösztönzött arra, hogy elolvassam a fülszövegét.
Aztán amikor tudomást szereztem a létezéséről, pótoltam ezt a hiányosságot és kicsit utána olvastam a könyvnek. Az írónő, A szürke ötven árnyalatának sikerét szerette volna meglovagolni, ezért kezdett bele az Amit csak ő akarba. Eredetileg ez egy folytatásos e-könyv, ami 5 részből állt és most egy kötetben olvasható az egész.

Nos. ... Mondhatni bajban vagyok, mert nagyon nehéz nem egy mondatban megfogalmazni a gondolataimat a könyvről: nem tetszett.
Sokan bírálják az Ötven árnyalat trilógiát, de aki olvasta a bejegyzéseimet róluk (mármint az első 2 kötetről, mert a 3.-hoz még nem volt szerencsém), az tudja, hogy nekem tetszettek. Bejött az erotika, a karakterekkel se volt komolyabb bajom, a fordítói és a szerkesztői hibákon is át tudtam lendülni. Így pozitívan álltam neki ennek a könyvnek is, de  már a 20. oldal környékén tudtam, hogy mi bizony nem leszünk jó barátok.

A borító hátulján azt olvashatjuk, hogy Romantika, perszelő erotika, bűnügy. Joggal vágytam ezekre és egyik se valósult meg.
Ez a történet egyáltalán nem romantikus. Hisz mi is a romantika? Lényegében a gyertyafényes vacsora, a tengerparton való sétálás a Hold fényében, térden állva lánykérés, stb. Valami ilyesmi lenne. Hát ebben a könyvben erről nincs szó. Hacsak nem az lenne a romantikus szál, amikor a pasi vacsorát rendel a szállodai szobába, de mielőtt nekiállhatna szegény lány, előtte térdeljen már egyet, nehogy elfelejtse hogyan is kell. A sétálás meg a holdfényben úgy valósult meg, hogy elvitte a normandiai partraszállás helyszínére, de kb. olyan stílusban, hogy Itt van nesze, nézzed és örülj.
Nincsenek érzelmek. Nem is az a baj, hogy az olvasónak nem jönnek át, hanem megfogalmazva sincsenek.

Adva van egy dúsgazdag pasi, akinek a vállalatánál beugróként dolgozik a fiatal női szereplőnk. A lány már egy ideje kiszúrta magának a jól öltözött vadat. Egy alkalommal aztán a vad megállítja a liftet -amikor csak ketten maradnak benne. Nem durvul annyira az írónő, hogy mindenki mindenkivel, mindenki előtt.- és már a tizenenakárhányadik oldalon közli vele, hogy térdeljen le és szeresse. A csajnak meg mintha ez teljesen normális lenne (hisz miért ne lenne normális, ha egy vadidegen pasi közli egy nővel, hogy térdeljen ugyebár?), teszi a dolgát és a végén elgondolkodik, hogy lehet ezt még se kellett volna, mert mi van, ha felvette egy kamera.
Mit ad ég, kiderül, hogy a vad nem akárki, hanem a főnöke, mert a csaj eddig ezt nem is tudta. Ráadásul nem csak a főnöke, hanem valami igazi nagykutya, de ettől függetlenül a lány nem ismerte őt fel, mert ilyen is van ebben a történetben.
Jeremiah (ő lenne a főnök, a vad, az uralkodó, az uram) aztán egy napon magához kéreti Lucyt (ő a kisbárányunk, az alávetett, de nem szűz lány, jól ismeri a vibrátorokat), hogy felfedje titokzatos kilétét. Ezt persze úgy kell elképzelni, hogy lazán közli a lánnyal, vagy el van bocsátva vagy a személyi asszisztense lesz, de akkor abban aztán minden benne lesz. A lány kötélnek áll, mert bár másodjára találkozik úgy istenigazából a pasival (és most úgy igazán, nem a lift mesterséges fényében), de ő már szerelmes belé. Az egyezség megköttetésének örömére közli vele a vad, hogy szükség van még egy próbakörre -biztos ami biztos, lehet inkább más asszisztenst akar majd magának-, szóval fogja csak meg az asztal két szélét és mehet az interjú. Amikor meg végeznek, el is repülnek Párizsba, ahol majd megismerkedik a lány a vad tesójával is, aki kicsit gonoszkának van tervezve amúgy. ...

Röviden ennyi, fűszerezve a történet sok sablonos szexuális jelenettel, amikben van, hogy szóba kerül a fenyítés (Igen, uram!), de ilyenkor fogtam a hasamat a nevetéstől már.

A könyv A szürke ötven árnyalata utánzata, mint ahogy már írtam. Totál az, jóval gyengébben. Itt is van egy domináns fél -aki persze pasi-, az alávetett nő, néha előkerül a korbács, elhangzik párszor az uramozás, meg van egy szerződés, de az egész nagyon gyenge.
Érzelmek nincsenek benne, csak a kőkemény d.gásról van benne szó, mert ez a könyv lényege. Nincs igazi cselekmény, a karakterek nincsenek kidolgozva, a szereplőkről nem derül ki semmi (azt se tudom, hogy néznek ki, eltekintve attól, hogy a pasi szexbomba, a csajnak meg kis hurkák vannak a pocakján és nem elég hosszú a lába), a romantika átverés, nem is erotikus a történet -hanem nevetséges-, a bűnügyről nem is szólva.
Az egész könyv olyan, amikor valaki kedvet kap az íráshoz, összehoz valamit, sikerült egy olyan témát választania, ami most kelendő és mindent el lehet vele adni, így hát kiadják a könyvet, mert most ez a menő, vinni fogják, mint a cukrot.

Na de azért különbség van erotika és erotika közt is. Ez sem az egyik, sem a másik véglet, totál az erotika határán kívül van. Próbálkozott Sara Fawkes -mivel itthon is megjelent a története, nem is rosszul-, de elég gyenge minden téren. És mondom mindezt úgy, hogy olvastam A szürke ötven árnyalatát, tisztában vagyok azokkal a hibákkal, amikkel illették, fel voltam készülve szinte mindenre, de ez valahogy még sem. Totál másra számítottam.
De ha letisztázzátok magatokban, hogy komolyabb cselekményre ne számítsatok, annál több szexjelenetre -mintha pornófilmet néznétek, bár szerintem még azokban is több érzelmet tudnak megjátszani-, akkor lehet, hogy el fogja nyerni a tetszéseteket.
És még valami: ne húzzatok párhuzamot az Amit csak ő akar és az Ötven árnyalat trilógia közt! Az utóbbiról szerintem még azok is elismernék, hogy jobb, akik amúgy negatívan nyilatkoztak róla.

Kiknek ajánlanám a figyelmükbe? Csak azoknak, akik szeretik az erotikus történeteket és nincs fenntartásuk az ilyen stílusú könyvekkel szemben, valamint letisztázzák magukban, hogy mire számíthatnak majd. Akkor nem fogja csalódás érni őket, ... tán. És persze legyen az illető nagykorú, mert amúgy összetörnek a rózsaszín leányálmok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése