2013. február 13., szerda

Ajánljatok könyvet a figyelmembe!

forrás: weheartit.com
Böngészgettem a külföldi blogok közt, amikor egy nagyon klassz kis rovatba botlottam (ne kérdezzétek hol bukkantam rá, mert nem mentettem el a blogot és már fogalmam sincs kitől, hogyan, milyen útvonalon jutottam el hozzá). Ennek a lényege az, hogy levelet (e-mailt) írnak az olvasók a bloggernak, így próbálva felhívni a figyelmét egyes könyvekre. A blogger pedig megosztja ezeket a leveleket, hogy mások is olvashassák az ajánlást. Gondoltam egy merészet, próba cseresznye.

Létrehozok egy új rovatot "Ajánlok egy könyvet a figyelmedbe!" címmel, de a működése csak rajtatok múlik. Ha úgy érzitek, hogy nem hozott titeket lázba, nem szeretnétek részt venni benne, akkor a rovat értelemszerűen megszűnik, de remélem, hogy erre nem fog sor kerülni. ;o)
Nos akkor a lényege:
  • legyél akár blogger, nem blogger, rendszeres vagy nem rendszeres olvasóm, a lényeg, hogy szeresd a könyveket
  • válassz ki egy könyvet, amit szeretnél a figyelmünkbe ajánlani (lehet olyan is, ami itthon még nem jelent meg, a lényeg, hogy már megjelent könyvről írj! Vagyis pl. ha írópalánta vagy, akkor ne a még kiadás előtt álló munkádat ajánld a figyelmünkbe!)
  • írj nekem egy e-mailt az alábbi címre és oszd meg velem/velünk, hogy miért is kéne elolvasnunk az adott könyvet
  • az e-mailnek csak egy pici formai követelménye van: levélnek kell lennie. Vagyis úgy kezd, hogy
    "Kedves/Szia Niki!
    Ajánlanám a figyelmedbe XY-tól a Z könyvet. ...
    [és leírod, hogy miért, mi tetszett benne, miért lenne jó, ha elolvasnánk, mi fogott meg benne, stb., bármi, ami miatt szeretnéd a figyelmünkbe ajánlani]
    Üdv/Szia:
                    ...."
  • a levél úgy fog közlésre kerülni, ahogy megírtad. Max. ha valami durva hibát látok benne, akkor javítok. Az aláírásban adj meg egy nick nevet vagy a rendes nevedet, de természetesen az e-mail címedet nem teszem közzé és harmadik személynek se adom ki!
  • spoiler mentesnek kell lennie az ajánlásnak! Összefoglalhatod röviden, hogy miről szól a történet, de a poént nem lőheted le benne!
  • ne legyen hosszú a levél, ne legyen kisregény
  • ha esetleg van könyves blogod, akkor ne onnan másolj át egy bejegyzést, mert ez nem erről szól (a linkjét megadhatod a blogodnak természetesen)
  • ha elküldöd az ajánlásodat, nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg is fog jelenni a blogon. Nyilván, ha sok érkezik majd, azokat fogom előbb közzé tenni, amikben valami megfogott, érdekesnek tartom, stb. Kialakul értelemszerűen egy rangsor. Így van ami előbb, van ami később kerülhet közlésre. Lehet, hogy épp a tiéd hetek, hónapok múlva vagy épp soha. Senki ne haragudjon meg, ha az övét nem teszem közzé, ezzel a tudattal küldje el mindenki az ajánlóját!
  • minden e-mailre válaszolok, hogy megérkezett és amikor valakiét közzé teszem, a bejegyzés linkjét elküldöm neki
  • hogy milyen rendszeres lesz a rovat, attól függ, hogy fogtok-e küldeni ajánlókat és mennyien, de maximum hetente 1-et tervezek egyelőre
  • természetesen semmilyen juttatás nincs értük, csak a félreértések elkerülése végett
  • bármilyen műfajú könyvről lehet írni, ez nem folyásolja be, hogy kiét teszem közzé és kiét nem
  • ne legyen a szöveg trágár, tele hibákkal, ne személyeskedj, ezeket fontosnak tartom

Szóval, ha szeretnél egy könyvet a figyelmünkbe ajánlani, akkor mostantól megteheted. :o)
Várom soraidat az alábbi címre

konyvesem@gmail.com
A tárgyhoz írd be: Ajánlok egy könyvet a figyelmedbe!

És ne felejtsd a leveledet aláírni. ;o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése