2013. február 18., hétfő

Lauren Oliver: Káosz

Eredeti címe: Pandemonium (2012.)
Kiadta: Ciceró Könyvstúdió (2012.)
Oldalszám: 343
Sorozat: Delírium trilógia
Ára: 2990
Forrás: saját
"- Szóval korábban hogy hívtak? - kérdezem, mire megáll. Nem fordul meg, miközben folytatom: - Úgy értem, azelőtt, hogy a Vadonba jöttél. 
Egy darabig még dermedten áll, aztán megfordul. - Jobb lesz, ha lassan hozzászoksz - mondja halkan, de határozottan. - Minden, ami voltál, az előző életed, az ismerőseid... elporladtak. - Megrázza a fejét, majd még szigorúbb hangon folytatja. - Nincs olyan, hogy azelőtt. Csak most van, és ami ezután következik." 
Lauren Oliver felvillanyozóan izgalmas második kötettel folytatja a Delíriumban megkezdett történetet. A trilógia első kötete, a Delírium 2011-ben előkelő helyezést ért el a New York Times bestseller listáján. A fordulatos folytatásban szinte sisteregnek a vad elszántság, a tiltott szerelem és egy kitörni készülő forradalom lángjai.


Delírium trilógia #2

Nagyon kíváncsi voltam a Delírium folytatására, viszont ettől függetlenül nem a beszerzési listám élén állt. Amikor @Leonine felajánlotta, hogy a Káoszért elcserélné A Szent Johanna gimi 7. részét, akkor kapva kaptam az alkalmon. Beszereztem, elolvastam, aztán cserébe megkaptam A Szent Johanna gimit is. :o)

Olyan másfél- két nap alatt kivégeztem a kötetet, nagyon élveztem. Ugyanakkor úgy érzem, hogy nem sikerült annyira magával ragadnia, mint az első résznek. Csak ajánlani tudom, a trilógia továbbra is nagyon tetszik, de egy fél csillaggal akkor is kevesebbet adnék rá, mint a Delíriumra.

A trilógia első része ott ér véget, hogy Lena átkerül a kerítés másik oldalára -vagyis kijut a Vadonba-, de ez Alexnek nem sikerül. A fiút lelövik, a lánynak pedig menekülnie kell.
Addig menekül étlen-szomjan, sebesülten, amíg rátalálnak és a Veszettek magukkal viszik. Meggyógyítják, élelmet, menedéket nyújtanak neki.

"Nem egy szökkenéssel születik meg az új Lena.
Lépésről lépésre- majd araszról araszra.
Miközben mászom, az egész bensőm elporlad, és a szám megtelik a füst ízével.Végül már csak egy körömnyi távolságot haladok, akár egy féreg.
Így jön létre az új Lena."

A lány lassan nyeri vissza az erejét, de onnantól kezdve igyekszik a kis csapatnak teljes jogú tagjává válni. Elfogadja, hogy az előző élete semmissé lett, a múlt már nem fontos, csak a jelen és a jövő.
Aztán, hogy hogy nem, de hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy a lány újra visszakerült a társadalmába, van egy titkos küldetése, aztán végül fogságba esik egy fiúval együtt.
Az elrabolt fiú nem akárkinek a fia, nagy befolyása van, az egész rendszert képes lenne megdönteni, ha átállna az oldalukra. A fiatalok egymásra vannak utalva a bajban és bár Lena nem felejti Alexet, mégis valami fellobban köztük. ...

Ugyebár egy olyan világban vagyunk, amiben a szerelmet betegségnek tartják, ezért mindenki 18 évesen átesik egy beavatkozáson, ami után képtelen komolyabb érzelmekre. Az emberek ezt elfogadják, igazán nem lázadnak, úgy érzik ettől lesznek boldogok.
Akiken pedig nem használ a kúra vagy idő előtt szerelembe esnek, azokat eltüntetik, öngyilkosságba kergetik vagy épp kiszöknek a Vadonba azok közé, akik nem hisznek a rendszer működésében és arra várnak, hogy megdönthessék azt.
Mint az első részben kiderült, Lena édesanyja se halt meg, hanem megszökött. Bár annyira központi szerepet nem kapott jelenleg a történetben, mégis volt pár pillanat amikor úgy tűnt, hátha végre minden jóra fordul, újra egymásra találhatnak. Nagyon érdekesnek tűnik az anyuka szála, remélem, hogy a befejező kötetben nagyobb szerepet fog kapni.

A könyv két idősíkban játszódik. Az AKKORban és a MOSTban. Az akkorban megtudjuk, hogy mi történt a lánnyal a Vadonban, milyen volt az élete a kis csapattal, kik voltak a tagok, hogyan teltek a napjaik. A mostban pedig a jelenben vagyunk. Kezdetben nem derül ki, hogy a lány hogy is került vissza és egyáltalán miért, de az 50. oldal környékén már át lehet azért látni mindent.
Kicsit olyan Éhezők Viadala beütése van az egésznek.

Mint már említettem, nagyon élveztem az olvasását, mégis ott van az a bizonyos DE.
Tetszett a két idősík, az egész történet felépítése, a fordulatok, egyes karakterek is a szívemhez nőttek, meg alapjáraton nagyon jól megformálta őket az írónő. Ugyanakkor az már annyira nem jött be, hogy valami a két fiatal közt kezdett kibontakozni. Ehhez biztos köze van annak is, hogy én Alexet nagyon megkedveltem a Delíriumban.

Lauren Oliver kétszer is jó nagy csavart írt a történetébe. Először akkor, amikor kiderült, hogy igazából kik is rabolták el őket. Másodszor pedig az utolsó két mondatával. ... Ezek után izgatottan várhatjuk a befejező kötetet. ;oP



hivatalos oldala
Lauren Oliver első regénye magyarul Mielőtt elmegyek címmel jelent meg a Ciceró Könyvstúdió gondozásában. Az elmondása szerint az egészet a BlackBerryén írta, miközben utazgatott a metrón.
A Delírium a második könyve, ami egy trilógia nyitókötete lett.
A Delírium és a Káosz közt megjelent egy novellája is e-bookban a Hana, ami Hana szemszögéből mutatja be a Delíriumban történteket. (Hana, Lena barátnője.)
Egy másik novella is megjelent tavaly, az Annabel, ez Lena édesanyjának történetéről szól.
Egy harmadik novellát is meg fognak jelentetni, a befejező résszel együtt, ebben Holló fog központi szerepet játszani. (Holló a kis csapat vezetője, akik rátaláltak Lenara.)
A befejező kötet angolul előre láthatóan márciusban jelenik majd meg, Requiem címmel.
forrás: wikipédia 

Delirium by Lauren Oliver

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése