2013. április 20., szombat

Helena Silence: Enigma

Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó (2012.)
Oldalszám: 356
Ára: 2999
Forrás:
könyvtár
Értékelésem:

"– A barátnőd épp megszegi az Úr tizenegyedik parancsolatát – mutattam az asztaluk irányába, ahol Cilia Alex tányérjából lopkodta a sült krumplit. Már majdnem kiléptem az ajtón, amikor utánam szólt:
– Hé, Lena! Mi a tizenegyedik?
– Hát, ami a napi szénhidrátbevitelt szabályozza! – mondtam magától értetődően, aztán kimenekültem az ajtón. A kocsi felé menet még hallottam, ahogyan hangosan felnevet."



Nagyon lemaradhattam valamiről, mert egészen addig fogalmam se volt arról, hogy ennek a könyvnek a szerzője magyar, amíg ki nem nyitottam. Igaz, az feltűnt, hogy a külföldi blogokon nem botlottam bele a könyvbe, de még se gondoltam arra, hogy hazai lenne a szerzője, hanem inkább arra, hogy nem volt olyan népszerű.
Aztán amikor kinyitottam és megláttam, akkor már előre megsajnáltam szegény könyvecskét, mert éreztem ahogy megkeményedik a szívem. Bizony, nagyon kritikusan kezdtem neki az olvasásának. Ez van, írtam már, hogy nagyon szkeptikus vagyok az új hazai írókkal szemben.

A tartalomról röviden: Lena 17 éves, nem rég érettségizett. A szüleivel New Yorkban élt, de sajnos egy repülőgép szerencsétlenségben mind a kettőjüket elveszítette, így arra kényszerül, hogy Coloradóba költözzön a sose látott nagybácsikájához -apja öccséhez-, Victorhoz.
A történet persze nem ilyen egyszerű, ugyanis Lena egy érző. Vagyis egy olyan ember, aki az érintés útján látja a másik fél múltját vagy épp a jövőjét. Ettől zaklatott, ráadásul magát okolja a szülei haláláért, szóval totál kiborulva érkezik a sose látott nagybácsihoz. Már az út során összeismerkedik Zoe-val, aki szintén New Yorkból tér haza, és a birtokuk szomszédos Victor birtokával. Szóval a fiatalok összebarátkoznak.
Aztán Lena megérkezik és megdöbbenve tapasztalja, hogy a házban megszűnik a képessége. Vajon miért? És miért szakította meg az apja évekkel ezelőtt Victorral a kapcsolatot?
Na meg ott van Zoe bátyja is, Alex, aki első pillantásra eldönti, hogy a lány biztos rosszat akar. Ahogy sejteni lehet, összeakadnak majd, de addig is van a történetben kérem szépen minden: egy őrült, a múltból előtűnő emlékek, vérrel átitatott ház, titok és persze szerelem. ...

A véleményem:

kép forrása
Nagyon nehezen sikerült ráhangolódnom a történetre, és ez első körben a nevek miatt volt. Megfigyeltem már, hogyha magyar író ír "külföldiként", valahogy a nevek nem az igaziak (persze nem mindig, csak bizonyos esetekben). Beszélőseket akarnak ráaggatni a szereplőkre, de ettől valahogy nevetségessé válnak. Ebben a történetben is szerepel Wall, Tree, World. Komolyan, én még ilyen névhalmazba nem futottam külföldi szerző könyvében, és nagyon zavartak. Egyszerűen nem illettek bele.

Szóval, nagyon nehezen csúszott, igazából legszívesebben úgy a 20. oldal környékén már feladtam volna. Egyedül az tartott vissza, hogy "én ezt most akkor is befejezem, ha törik, ha szakad, mert magyar az író és kész". Aztán egy idő után fordulat következett be benne és egész jó lett. Élveztem az olvasását, érdekelt, megkockáztattam előre, hogy a végén 4 csillagot fogok rá adni.
Aztán újra hanyatlani kezdett. Először úgy voltam vele, hogy ennek 3 csillag lesz a vége, de aztán sorozatban idegesítő dolgokba botlottam és ez lejjebb vitte a csillagokat.

A problémáim (SPOILER lehet köztük):
- a vezetéknevek
- idegesítő volt Zoe állandó nyuszikázása, Alex hercegnőzése, Victor kölykezése. I-d-e-g-e-s-í-t-ő! Utálom az ilyen ismétléseket, az agyamra mennek a 3. után.
- egy bankrabló csak úgy hagyja, miközben épp készül bankot rabolni, hogy egy 17 éves csaj odasétáljon hozzá és megérintse a fejét? Hát milyen bankrabló az ilyen? ... Képzelj el egy jelenetet: bankrabló átmegy az úttesten, ő most kirabolja a bankot, erre elé toppan egy fiatal lány "Hé bácsi!", mire a bankrabló megáll, és hagyja, hogy a csaj megsimogassa a fejét. Na ne már! Az ilyen bankrablót tuti a nyugdíjas néni egy csapással leterítette volna a bankban.
- nem lehet érezni, hogy Alex annyira odalenne Lenaért, de aztán hipp-hopp, már rá is veti magát és lángol a szerelem.
- Lenan kívül minden szereplő nagyon gyengén van kidolgozva.
- az i-re a pontot az tette fel, amikor kiderül, hogy Alex volt barátnője terhes lett, elveszi a csajt és megesketi Lenat, hogy nem lesz másé. És persze egy 17 éves lányról beszélünk! Ó, persze!

Ami tetszett:
- Lena egész jól fel volt építve, a legkidolgozottabb karakter a történetben.
- maga az alapsztori érdekes.

Az egyik legnagyobb hibát az írónő ott követte el, hogy nagyon meg akarta mutatni, hogy tud. Amivel bajom nincs, hisz első könyves, még jó, hogy bizonyítani akart. De nem elég, hogy az egész érzőségen kívül bekerült még egy love story, szerelmi háromszög a múltból, meg egy hatalmas titok, belevett egy pszichopatát is. A végén ott tartottam már, hogy azt se tudom ki vagyok és hol vagyok. Én megértem őt, de a kevesebb néha akkor is több. Ettől nem hogy jobb, izgalmasabb lett volna a történet, hanem számomra kicsit már kínosan zavaró, nevetséges.
Ugyanakkor úgy érzem, hogy indulásnak nem rossz. Ha az írónő kap arra lehetőséget még, hogy megjelenhessen más története is, szerintem ki fog majd forrni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése