2013. április 21., vasárnap

Tiffany Reisz: A szirén

Eredeti címe: The Siren (2012.)
Kiadta: Egmont Kiadó (2013.)
Oldalszám: 486
Sorozat: Eredendő bűnösök #1
Ára: 3999
Forrás: kiadó
Értékelésem:
"- Szeretek mindent, ami brutális.
- Az egész könyvet újraíratom magával!
- Ezzel fel akar izgatni, ugye?"


Amikor a várható megjelenések közt megpillantottam ezt a könyvet, magamban felhördültem. Az Ötven árnyalat trilógia óta sorra jelennek meg az erotikus regények, lényegében egy kaptafára, csak más nevekkel, és kicsit más körítéssel. Amikor megláttam A szirént, magamban arra gondoltam, hogy egy újabb Szürkéhez lehet majd szerencsénk. Így nem számítottam semmi extrára, de mégis érdeklődve kezdtem neki az olvasásának és reménykedtem abban, hogy Tiffany Reisz valami újat fog majd mutatni. Szerencsére így is lett.

A történetről röviden: Nora Sutherlin 33 éves írónő, aki az erotikus regényeiről híres. 29 éves kora óta ír, most dolgozik a 6. könyvén. Kettős életét él, mert azon kívül, hogy írónő, a fő bevételi forrása, hogy dominaként dolgozik. Vagyis férfiak/nők fizetnek neki sok-sok pénzt, hogy uralkodjon felettük.
Zach Easton 42 éves és a Royal House Publishing szerkesztője. Ő kapja meg a feladatot, hogy hozza ki a lehető legtöbbet Nora könyvéből. A férfi először nem akar kötélnek állni, mert egyrészt az erotikus irodalom hidegen hagyja, másrészt úgy érzi, hogy a hírnevét tenné kockára ezzel a munkával. De miután találkozik a nővel, elvarázsolja őt. Így kiadja a parancsait a változtatásra, Nora pedig együttműködve vele, elkezdi átírni a történetét.
Lényegében maga a történet 6 szálon fut.
- betekintést kapunk Zach magánéletébe. A férfi elhagyta a feleségét és mindeközben arra vár, hogy egyszer csak az asszony megjelenik az ajtaja küszöbén, és minden újra jó és szép lesz köztük. Vajon miért ment tönkre a házasságuk? Mi lesz velük? A férfi titkol valamit, menekül a múltja elől, de meddig képes így élni?
- olvashatunk Nora domina életéről is, amikor fogad valakit a hosszú várólistájáról, felkapja a kellékes táskáját és elrohan a találkozóra, hogy kiélje az uralkodását vagy épp azt hagyja, hogy felette uralkodjanak. De mi az ő története? Hogyan vált dominává?
- aztán persze a két szál keveredik is. Miközben Nora és Zach együtt dolgozik, a nő folyamatosan próbálja a pasiról lehámozni a nadrágját. Vajon sikerrel fog járni, vagy pedig végig hűséges marad Zach, a feleségéhez?
- a történetben fontos szerepet kap Nora 19 éves asszisztense, valamint lakótársa, Wes is. A fiú amolyan őrangyala a nőnek. Titokban szerelmesek egymásba, de folyamatosan elsodródnak egymás mellől. A fiú egyetemre jár, szűz és bár Nora nagyon szeretné ágyba vinni őt, Wes tartja magát és nem hajlandó ágyba bújni vele. Holott nagyon szereti és kívánja őt. Vajon miért nem adja be a derekát? És persze Nora is teljesen odáig van érte, a legféltettebb kincse, aki néha az őrületbe kergeti a visszautasításaival.
- olvashatjuk az átírt regény is, ami lényegében Nora és Wes kapcsolatának továbbgondolása.
- de a legutolsó szálon bepillantást kaphatunk egy másik regénybe is, Nora visszaemlékezésébe. Ezen a szálon keresztül olvashatjuk, hogy miken ment keresztül Nora, amikor még nem domina volt, hanem alávetett. Itt olvashatunk Nora és Soren kapcsolatáról. A férfi az "ura", akivel bár szakított évekkel ezelőtt, teljesen még mindig tudott elszakadni tőle. Egyszer választára fog kényszerülni: Soren vagy Wes. Ki mellett fog dönteni? ...

A véleményem:

Miközben olvastam a könyvet, nagyon sokszor eszembe jutott a borítón olvasható ajánló:

"Provokatív, okos és lefegyverzően őszinte."

Mielőtt nekikezdtem az olvasásának, azon gondolkodtam, hogyan lehet egy könyv okos, már ha épp nem a kvantumelméletet vezeti le. Így utólag viszont mégis azt tudom írni, hogy tényleg az. 
Okos a felépítése.
Okos, mert nem azt éreztem az olvasása során, hogy a szereplők betegek, hanem el tudta velem fogadtatni az írónő, hogy teljesen normálisak, egyszerűen csak más okoz számukra kielégülést, másra vágynak. És innentől kezdve, bár a hideg rázott a D/s-es részektől, de még se próbáltam az okokat megérteni, egyszerűen elfogadtam, hogy ők ilyenek és kész.
Okos, mert elgondolkodtató, nem csak úsztam a sorokkal.
Okos, mert a karakterek egyéniek, nem követi a megszokott sémát és nagyon jól fel vannak építve.
Okos, mert újított a műfajban.

Mint ahogy írtam már, arra számítottam, hogy egy újabb Szürkéhez lesz szerencsém. Vagyis a két főszereplő rendszeresen egymásnak esik majd, és heves akrobata mutatványokat fognak bemutatni az ágyban. Persze előkerülő cuki segédeszközökkel, mint pl. a korbács és társai. Nos, tévedtem.  

Egyetlen főszereplő van: Nora. Mindenki más mellékes. Ráadásul nem alávetett, hanem épp ellenkezőleg, domina. De nem volt ám ez így mindig.
A karaktere remekül fel van építve. Nem az a tipikusan utálom vagy szeretem szereplő, inkább olyan, mint aki közelebb áll a közömböshöz, viszont annyira érdekes, hogy megismerkednék vele legszívesebben. Szeretném látni, hogy a megjelenése tényleg olyan elbűvölő-e. Szeretném hallani a csipkelődő stílusát. Olyan nő, aki szerintem a valóságban letaglózna mindenkit a megjelenésével. Nem azért, mert olyan szép, hanem azért, mert annyira magabiztos, sugárzik belőle, hogy jól érzi magát a bőrében, hogy az ilyen embereket látva akaratlanul is megtorpannak mások és egyfajta irigység fut végig bennük. Mi lehet a titkuk? Hogy lehetnek ennyire magabiztosak? És egyáltalán ki is ő?
Nora 15 éves korában ismerkedett meg Sorennel, aki az uralkodójává vált. Érdekes volt a "kapcsolatom" a pasival. Hol gyűlöltem, hol meg teljesen elfogadtam a nézőpontját. Egyszerűen a sorokon keresztül remekül átjött az a fajta "hatalom", amit a szereplők éreztek a felbukkanásával. Igazából semmi extra, nem a Világ leghatalmasabb férfiai egyike, sőt, majdnem hogy mezei kisember, de benne is ott van valami plusz.

 A szirénben nem egyszerűen lájtos uralkodásról van szó, hanem nagyon durva, brutális, vérig menő, hurkákat ejtő bántalmazásról. Itt röpködnek a törött bordák, bedagadt szemek, hurkák a test különböző részein. Nem Szürke. Akinek már az sok volt, A szirén rettentő brutális lesz! Soren néha olyan rendesen elintézte a lányt, hogy rettegve olvastam a sorokat. Ugyanakkor nem ez a szál a hangsúlyos.

kép forrása
Nehéz megfogalmazni, hogy mi is a történetben a legfontosabb. Én úgy érzem, hogy Nora tipródása Wes miatt, vagyis inkább az érzelmek. Szeretne normális életet élni, mert tudja, hogy csak úgy van esélye a fiút elnyernie magának, de akkor se tudja megtagadni a vágyait. Ő azt szereti, ha keményen arcon verik, majd rálökik az ágyra és a többit elképzelhetitek. Vagy épp azt, hogy ő veheti elő a korbácsát és fakaszthat vért a másik félből. Egyszerűen nem tudja megtagadni önmagát.
Igazából egy szerelmi történet van beágyazva egy nagyon provokatív történetbe. Várom a percet, amikor végre Nora elnyeri Wes szerelmét. (Remélem így lesz!)

Aminek nagyon örültem az az, hogy nagy szerepet kapott Zach munkája. Sose gondoltam bele abba, hogy egy szerkesztőnek mennyi munkája van egy könyvben. És most két kérdés kavarog a fejemben. Egyfelől az, hogyha ott a szerkesztő az író mellett, hogy lehetnek szörnyű történetek? Vagy ha elkészülve szörnyű, akkor vajon milyen lehetett még a szerkesztő munkája előtt? Olvasva Zach részeit, el kellett ismernem, hogy a szerkesztés hatalmas munka. Másfelől meg az kavarog bennem, hogy nem kapják meg azt az elismerést, amit megérdemelnek. Kisbetűvel felvésik a nevüket a belső lapra és annyi. Bevallom, én eddig sem a fordítót, se a szerkesztőt nem néztem meg egy könyvben, mert nem érdekelt. Ezentúl viszont biztos máshogy lesz. Hatalmas munkájuk van minden egyes történetben és ennek ellenére, végig a háttérben maradnak, a sikerből nem sok dolgot zsebelnek be.

Újabb plusz pont, amiért nagyon elgondolkodtató és őszinte dolgokat írt arról, hogy vajon az erotikus irodalom miért olyan kelendő. Nagyon tetszettek az ehhez kapcsolódó gondolatok. És az volt az egészben a "legszebb", hogy annyira őszinte, mindez persze úgy, hogy tudja az olvasó, hogy amit olvas, az is egy erotikus történet. De az írónő ettől valahogy elvonatkoztatott és nyitott szemmel tudta bírálni a saját műfaját és annak kelendőségét.

"Az erotikus regényben az író soha nem akarja, hogy a szereplői fizikailag túlságosan jól körvonalazottak legyenek. Így az olvasó használhatja a saját fantáziáját, a saját félelmeit."

A szirén egy nagyon hideg, nyers, őszinte, brutális, provokatív, ugyanakkor nagyon mély érzéseket felvonultató történet. És persze felháborító is valamilyen szinten. Nem is igazán a D/s dolog miatt, hanem érint olyan dolgokat, amik sok olvasóból ezt az érzést válthatják ki (fiatal fiú-idősebb nő, fiatal fiú "megrontása", papi erkölcsök, fiatal lány "megrontása"). És úgy érzem, hogy nem a szexualitás benne az igazán fontos, hanem Nora gyötrődése, Wes tisztasága és szerelme, valamint persze Zach menekülése önmaga elől.

Érdekessége a történetnek, hogy a következő részekben Zach nem fog már kulcsszerepet kapni, az ő története lezáródott. Hanem bekerül majd Az angyalba egy új szereplő, aki már ebben a részben is felbukkant pár jelenet erejéig.

Összességében milyen volt akkor A szirén, és kiknek ajánlanám? Nekem tetszett, mint ahogy fenn is olvashattátok, és nagyon kíváncsian várom a folytatását. Más, mint a többi mostanság olvasható regény ebben a műfajban.
Akiknek tetszett a Szürke, azoknak csak ajánlani tudom! De akiknek a trilógia már sok(k) volt, azoknak A szirén szerintem már nagyon durva lenne. És csak 18 év felett, persze!


Tiffany Reisz sorozatának első része 2012-ben jelent meg angolul. Jelenleg 3 kötetből áll, július végére várható a 4. rész megjelenése.
Magyarul egyelőre az első olvasható, de Az angyal júliusra, A herceg pedig szeptemberre várható.
Az írónő oldala ITT.




* D/s jelentése: domináns- szubmisszív
**  Hibák sajnos többször is felbukkantak a kötetben. Hol Jack-nek volt írva Zach, hol párbeszédnek volt jelölve olyan mondat, ami nem is volt az, hol pedig fordítva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése