2013. május 27., hétfő

Blogsuli 1.

Ennek a bejegyzésnek aztán semmi köze nem lesz a könyvekhez, de mivel minden sablonváltáskor minimum 1 e-mailt kapok, hogy hogy lehet megváltoztatni a blog alapsablonját, így úgy gondoltam leírom egy bejegyzésben. Egyszerűbb, ha minden egyben van, mintha minden egyes mailben újra- és újra le kéne írnom.
Amit fontosnak tartok kiemelni: NEM VAGYOK SZAKEMBER! Ergo, amit tudok azt azért tudom, mert kitapasztaltam, megmutatták. Mindenre nem tudom a megoldást, de folyamatosan tanulok.
Szóval akkor lássuk az alapokat. Ebben a bejegyzésben a sablonváltást és az alap beállításokat fogom megmutatni, a saját blogom alapján.

Létrehoztál egy blogspotos blogot, ez evidens. De a külsejét túl snassznak, semmilyennek találod. Változtatni szeretnél rajta, na de hogyan lehet?
Nos, a legegyszerűbb az, ha a kész sablonok közt kutatsz a neten. Nagyon sok ingyen, már kész sablont lehet találni, amit egyszerűen csak letöltesz a saját gépedre.
Nézzük akkor ezt:
1.) beírod a keresődbe, hogy "free blogger templates". Ki fog dobni egy rakás oldalt. Bármelyikre mész rá, nagyjából mindegyik ugyanúgy néz ki. Megnézheted kinagyítva a sablont (Demo/ Preview), majd ha tetszik, akkor a Download-dal letöltöd.
Ilyen sablonos gyűjtőoldal pl:
http://btemplates.com/
http://www.raytemplates.com/
http://www.soratemplates.com/

2.) Tegyük fel, hogy megvan álmaid sablonja, letöltötted, ha kell, kicsomagolod a fájlt. A lényeg, hogy egy XML fájlt kell találnod a letöltésnél.
És akkor most mutatom a saját blogomat. Így néz ki az eredeti sablon, amit letöltöttem:


És így alakítottam át. Rá se lehet ismerni, ugye? ;o)


3.) Na de hogyan tudod feltölteni a kiválasztott sablont? Először is, mint már mondtam, kell egy XML fájt találnod a letöltött sablon csomagjában. Ezt a fájlt fogod feltölteni az alábbi helyre:


Ezt a "Sablon" fül alatt találod, a jobb felső sarokban. Feltöltöd, elmented és már az új sablon is van a blogodon. De ha megnézed élesben, akkor látni fogod, hogy még elég kusza, semmi sincs a helyén, sok mindent át kell állítani.

4.) Ezt követően rámész az "Elrendezés" fülre, és az oldalelemeket oda rakod ahová szeretnéd (bal egérrel húzod), átnevezed őket, illetve a fölös elemeket törlöd, majd mented.



A sablonválasztásnál lényegében két lehetőséged van. Vagy olyat választasz, amin semmit se kell variálnod (mondjuk egy ILYET), csak az elrendezéseket, vagy olyat, amin bizony van átállítani való.
Tegyük fel, hogy olyan sablont választottál, mint én. Vagyis van mozgóablaka, felül "lenyithatós" oldalakkal, kapcsolat ikonokkal, Tovább gombbal, és 3 füles oldalsávval. Ezek átállításával jön a java a sablonbuherálásnak. A következő bejegyzésben majd erre térek ki.

2 megjegyzés:

  1. Hű ez nagyon hasznos bejegyzés a számomra, köszönet érte! :) Valamennyire én is értek (sok-sok macera útján :D) az ilyesmihez, de sose volt türelmem alaposabban átvariálni egy-egy sablont. Így is volt, hogy egy napig tartott mire találtam megfelelőt és tessék-lássék átvariáltam. :'D Szóval tuti ki fogom próbálni a folytatásban leírt tippjeidet is majd. :)

    VálaszTörlés
  2. @hóvirág: Örülök, ha valaki hasznát veszi majd. :o) Nem sokára jövök a második résszel, csak még össze kell hoznom. ;o)

    VálaszTörlés