2016. augusztus 16., kedd

Ajánlok egy könyvet a figyelmedbe! 26.

Forrás
Mi is az Ajánlok egy könyvet a figyelmedbe?: külföldi minta alapján indult rovat. A lényege az, hogyha ajánlanál egy könyvet a figyelmembe/figyelmünkbe, akkor "ragadj tollat" és írj egy ajánlót róla nekem. Én pedig megosztom a gondolataidat a blogomon.
Bővebben ITT olvashatsz a hogyanokról és a rovatról.
A mostani könyvajánló ENNEK a bejegyzésnek köszönhetően futott be hozzám.



Kedves Niki!

A következő könyveket szeretném figyelmedbe ajánlani:

Neil Gaimantől az Amerikai istenek.
Amerikába a világból mindenhonnan érkeznek bevándorlók, akik magukkal hozzák az isteneiket, és nagyrészt ezeknek a bevándorló istenek történetét mutatja be a könyv. Ízig-vérig Gaiman könyv: megvan benne az a tipikus "ködös-Gaiman"-es hangulat, a látszatnál mélyebb mondanivaló és a szűkszavú, de szerethető főhős. Ez volt az első könyvem az írótól, de már ezzel bekerült a kedvenc íróim közé. Ráadásul nemsokára sorozatot is csinálnak belőle.


Marie-Aude Murail-tól az Oh, boy!
Nagyon kevés könyv volt az életemben, ami ilyen harsány reakciókat váltott volna ki belőlem, szóval az írónő tényleg érti a dolgát. Leír egy hihetetlenül sokkoló/megrázó dolgot, amire pár oldal múlva rak egy bugyuta viccet és nem tudsz mást tenni, mint bőgve nevetni. Jó pár súlyos témát érint a könyv, mégsem lesz sötét a hangulata a humor miatt, viszont a viccek nem terelik el a figyelmet ezekről a problémákról és nem is sértőek vagy gúnyosak. Nagyon jól megtalálta az egyensúlyt az írónő.

Alice Hoffmantól A tizenharmadik boszorkány.
Ez egy kis boszorkánysággal feldobott családregény, amiben egyáltalán nem a fantasy szál van a középpontban. Minden szereplő abszolút szerethető, a családi szálak hihetetlenül jól vannak ábrázolva (anya -lánya; nagymama - unoka) és külön érdekesek a múltba tekintések is, ahol bemutatják egy-egy ős életének egy részét. A cselekmény maga nem túl mozgalmas, de ebben az esetben szerintem ez nem hiba, sőt... A könyv legnagyobb erőssége a kissé misztikus, de családias hangulat; kb 4 éve olvastam, de ha visszagondolok a könyvre, még most is kedvem támad kimenni egy mezőre és vadvirágokból koszorút fonni.

Benjamin Alire Sáenz-től: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe.
Bár magyarul még nem jelent meg (és nem vagyok biztos benne, hogy meg fog-e egyáltalán) de nagyon érdemes elolvasni. A történet két mexikói fiú először kiskamasz, majd kamaszkorát mutatja be. Maga a szöveg egyszerűen van megfogalmazva, amitől nagyon könnyen olvastatja magát. Elég kevés nem angol/amerikai YA könyvről lehet hallani, szóval felüdülés lehet most mexikói kölykökről is olvasni (legalábbis nekem az volt). Összességében a történet aranyos, és vicces, de itt-ott erősen jelen van benne a homofóbia is, mindenképp megéri elolvasni.

Rick Yancey-tól(/től?) Az ötödik hullám.
Az egyik legjobb disztópikus regény. Rengeteg olyan könyv van a kategóriában, ami nem hozza azt a tipikus világvége hangulatot, de ez nem tartozik közéjük. A történet 2 szálon fut, és egy ponton túl mindkettőben elég durva fordulatok vannak. A főszereplő lány talpraesett, egy igazi túlélő, és bőven van benne sötét, cinikus humor, ami külön plusz pont; és a történet másik szálának főszereplője is szerethető. A romantikus szálakat nagyon ügyesen rendezgeti az író; maguk a kapcsolatok is tükrözik ennek a világnak a hangulatát. Ráadásul UFO-s :D

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődésed valamelyik könyv irányába!

Üdv:
uborka


Kedves uborka!

Köszönöm a könyvajánlókat. Még egyiket se olvastam, bár az 5 könyv közül 1 kívánságlistás, egyet pedig már beszereztem. :o)
Gaimantól eddig 3 könyvet olvastam, de rég volt már az utolsó lehet, hogy ideje lenne egy újabb Gaiman könyvnek.
Az Oh, boy!-t már beszereztem, bár jelenleg még olvasatlanul hever a polcomon.
A tizenharmadik boszorkányról sok jót olvastam, egyszer biztos sort fogok rá keríteni.
A harmadik ajánlott könyved tavaly megjelent a Könyvmolyképző gondozásában magyarul. Legközelebb, ha könyvesbolt felé járok, jobban odafigyelek majd rá.
Az ötödik hullám pedig kívánságlistás, a film is nagyon bejött.
Köszönöm az ajánlókat! ;o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése